Török miniszter: Washington szíriai stratégiai hibájának árát Ankara fizeti meg

  • 3 hónap telt el
  • 75 látogató olvasta
  • 0 0
peoples_protection_units_flag-svg

(MTI) – Az Egyesült Államok stratégiai hibát követett el Szíriában azzal, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát választotta szövetségesének az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban, aminek Törökország és a régió fizeti meg az árát – jelentette ki Fikri Isik török védelmi miniszter a Habertürk török hírtelevíziónak adott pénteki interjújában.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy az YPG a Törökországban és Észak-Irakban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szeparatista mozgalomhoz hasonló terrorszervezet, amellyel együttműködni olyan, mintha az ember “kígyót melengetne a keblén”. Hozzátette: Washington is súlyos árat fizet ezért a kapcsolatért, mert azok a fegyverek, amelyeket az YPG-nek az IÁ elleni harcra hivatkozva ad, később az Iszlám Államnál bukkannak fel.
A török védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az IÁ uralta észak-szíriai Báb városának ostroma az utcai összecsapások szakaszába lépett. Kiemelte, hogy a civilek jelenléte fokozott figyelmet igényel a török haderő, valamint a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki milícia részéről, és ez lassítja a beavatkozást.
A Yeni Safak című török kormánypárti napilap értesülése alapján jelenleg mintegy 3 ezer török katona vesz részt Báb felszabadításában, de számukat a közeljövőben 8 ezerre fogják növelni. Az újság úgy tudja, hogy az ostromot a továbbiakban a török hadsereg egymaga folytatja, amihez az SZSZH 100 tagja csak logisztikai támogatást nyújt. Bábban még mintegy 350-500 IÁ-harcos tartózkodik a lap szerint.
A Yeni Safak arról is írt, hogy az IÁ számos álcázási módot használ Bábban: a parancsnoksági épületeiken folyamatosan gyerekek és nők járkálnak keresztül, de páncélautómaketteket és tükröket is alkalmaznak a török hadsereg megtévesztésére.
Bábban az utóbbi napokban havazott, majd esősre váltott az időjárás, a talaj átázott, a földek, az utcák sárosak, köd nehezíti a tájékozódást, ami a török hadsereg számára mind-mind hátráltató tényező.
Ankara augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven indított hadműveletet Észak-Szíriában, amelynek elsődleges célja az, hogy megtisztítsa a határ menti területeket az IÁ-tól és az YPG-től.

Facebook Comments
Mit gondolsz erről a cikkről vagy a tartalmáról?
  • Tetszik
  • Nem tetszik
  • Elképesztő
  • Gyönyörű
  • Érdekes
  • Átlagos

Hozzászúlások blokkolva vannak